PROGRAM

6-8/6/2024

DIGITALISM (DJ SET)

Digitalism je elektronické hudební duo z Německa, které se proslavilo svou jedinečnou směsí electro, indie a dance-punku. Jejich hudba je plná energie a inovativního soundu, který se netají svými zdroji inspirace (Daft Punk ,The Strokes, videoherní hudba) a okouzluje posluchače po celém světě. Jejich DJ sety jsou intenzivní a dynamické a posluchače vtahují do nekonečného tanečního pulzu. Ztřeštěnost této dvojice podtrhuje fakt, že na svých nahrávkách pracují ve vlastním studiu - v bunkru z 2. světové války, který si ve svém domovském Hamburku koupili a zařídili podle svého. Prvním počinem německého dua se stalo album Idealism ze kterého vyšly i 4 singly - Idealistic, Zdarlight, Jupiter Room a Pogo. Nedílnou součástí jejich tvorby jsou také remixy, mezi ty nejznámější patří třeba Skip to the End od The Futureheads nebo Kingdom od Davida Gahana.

DAN BÁRTA & ILLUSTRATOSPHERE

Dan Bárta, jedenáctinásobný držitel Ceny Anděl v kategoriích Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí, se zapsal v devadesátých letech do širokého povědomí s kapelou Alice a účinkováním v muzikálu Jesus Christ Superstar. Stal se také neodmyslitelnou součástí kapely J.A.R. V roce 2000 překvapil fanoušky s vlastní skupinou Illustratosphere.

JANA KIRSCHNER (SK)

Významná slovenská zpěvačka, skladatelka a vícenásobná držitelka hudebních ocenění, která s lehkostí překračuje žánry od popu, folku a lidové hudby, až po alternativní a elektronickou hudbu. Její písně mají hluboké a oduševnělé texty, krásnou melodiku a procítěnou interpretaci. Na originálním zvuku jejích alb se v poslední době podílí také britský hudebník, skladatel a producent Eddie Stevens. Jana Kirschner letos vydala oceňované album “Obyčajnosti”.

MC GEY

Český rapper, který se kromě toho věnuje také ilustraci, grafickému designu a psaní povídek a básní. S rapem začal v roce 1999, rok 2010 potom přinesl první sólo desku Turbulence negativních dobrot, která je v podstatě sbírkou starších nevydaných nahrávek. Je mimo jiné znám pro své působení v partě Actionday Crew a labelu Ty Nikdy. A pro svou spolupráci například s Prago Union, Kato, Luzer, Boy Wonder, Tono s, Jelínek, Idea, DJ Fatte a dalšími.

BERT & FRIENDS

Jedna z nejoriginálnějších českých kapel, která si za dobu své existence vytvořila jak velkou fanouškovskou základnu, tak uznání v uměleckých kruzích. Kromě vyprodaných koncertů, kultovních nahrávek, barevných videoklipů a několika ocenění včetně Ceny Anděl, Apollo nebo Žebřík se kapela pohybuje napříč uměleckou scénou – skupina se například objevuje v inscenacích Národního divadla nebo Cirku la Putyka či vyprodávají koncerty v Rudolfinu. Frontman a zpěvák Albert Romanutti je mimo jiné také filmovým tvůrcem a skladatelem.

PSH

Peneři strýčka Homeboye neboli PSH neboli legendární čeští rappeři Orion, Vladimir 518 a Mike Trafik nás v KAMEN!CI navštíví již podruhé, po úspěšném koncertu v rámci Winter edition 2023 si to zkusí také na venkovním podiu. Tak co, dorazí tato legendární rapová skupina působící od devadesátých let dorazí v plné sestavě s našlápnutou show plnou nejen všem dobře známých hitů? Vim jááá?

WWW NEUROBEAT

Kapela WWW vznikla v Praze na počátku devadesátých let a byla jednou z prvních kapel v ČR experimentujících s rapem. V pozdějších letech začala pracovat s živými nástroji a odklonila se od klasické rapové produkce. Po pauze se v roce 2006 vrátili na scénu s debutovým albem Neurobeat pod nezávislým labelem BiggBos. Originálně slučují postupy hiphopu, industriálu ,elektroniky a volné skladby.

DAVID KRAUS & GIPSY BROTHERS

Kapela byla založena Davidem Krausem a Milanem Šenkim a hlavní důvod byl přiblížení romské hudby a kultury široké veřejnosti. David Kraus také hudebně spolupracuje s romskými muzikanty a miluje romskou hudbu a temperament. Kapela je sestavena z legend české romské hudební scény, hrají v ní třeba členové slavné romské kapely Bengas.

PAM RABBIT

Pam Rabbit, vlastním jménem Pamela Narimanian, česko-arménská zpěvačka s osobitou tvorbou se světovými parametry. Zpěvu se věnuje od dětství, studovala ho na konzervatoři, zkušenosti posbírala ale třeba i ve finále Eurovize, kde doprovázela Mikolase Josefa. Postupem let ke zpívání přidala další činnosti jako hudební produkci nebo režírování videoklipů. Výrazněji o sobě dala vědět debutovým EP Mom, I’m Lost. Ve vyprodaném Lucerna Music Baru potom pokřtila své nové album I LOVE THE INTERNET, díky kterému si získala srdce mnoha fanoušků, respekt hudebních kritiků a výhru v kategorii Sólová interpretka v Cenách Anděl 2023.

AIKO

Zasněné tóny, neony, energické vystoupení a ojedinělá atmosféra. Aiko - narozená v Moskvě, vyrůstající v Čechách a v současné době působící v Londýně. Je zajímavou směsí kultur a vlivů. V roce 2018 vydala své debutové EP “AIKO” a v roce 2020 své první album “Expiration date”. Úspěšné singly“Power” a “Daughter of the Sun”ji přinesly spolupráci se Spotify, kdy se v projektu Equal stala první tváří za CZ/SK a při té příležitosti se objevila Times Square Billboardu. Je zkušenou performerkou, vystupovala na prestižních zahraničních festivalech - Sziget či Waves Vienna.

ANNA VAVERKOVÁ

Skladatelka, zpěvačka, klávesistka a producentka z Prahy a mimo jiné jedna z prvních členů pražsko-berlínského labelu Oddity Records. Anna momentálně působí v Berlíně, kam se přestěhovala studovat hudbu. Od roku 2018 hraje s kapelou The Flavians, s ní se podívala třeba i na festival Glastonbury. Přes covidovou pandemii se začala věnovat vlastní tvorbě ve svém rodném jazyce – češtině, která jí vynesla nominace na ceny Vinyla pro objev roku, Apollo pro nejlepší singl roku 2022 a Ceny Anděl v kategorii Alternativa a Elektronika.

BERLIN MANSON (SK)

Česko-slovenský projekt, který se vyloupl na povrch během nudy v covidové karanténě písní Sa Neboy. Jejich synthpunk spojuje hutnou elektroniku a temný undergroundový zvuk různých instrumentů do originální směsky tanečně-industriální muziky. Koncem března vydávají svoje první album POOR BUT SEXY a vyráží na tour. A v KAMEN!CI se nám postarají o páteční afterparty, která bude díky tomu pěkně divoká!

TEENAGE DADS (AU)

Australští Teenage dads vyráží v květnu na EU/UK turné a v rámci toho se zastaví i v České Kamenici! Tahle parta z Melbourne odmítá zůstat v mezích australské indie a vytváří melodie a rytmy, které se střetávají na křižovatce různých světů: NYC indie z počátku 21. století, new wave 80. let a také synth pop. To vše se mísí s výbušností modernějších vlivů, jako je třeba Two Door Cinema Club nebo Phoenix, a vytváří zvuk a styl, který si nachází fanoušky na všech kontinentech.

FVLCRVM (SK)

Slovenský producent, DJ, multiinstrumentalista a zpěvák a také držitel ceny “Nahrávka roku” za EP Attentioncore v rámci Radio_Head Awards. FVLCRVM se našel někde na hraně mezi mainstreemem a undergroundem. Nepravidelnou ADHD produkci okrajových klubových žánrů proplétá popovými linkami inspirovanými zvuky 90. let. Před časem se rozhodl využívat také svůj hlas a skladba “Hi!”, která je první, kde také zpívá, byla zařazená jako číslo 1 do renomovaného playlistu „Fresh Finds“ na Spotify.

GOOD TIMES ONLY

KAMEN!CI již navštívili v rámci úplně prvního ročníku. Na podzim loňského roku však vydali druhou desku s názvem Teď na to myslim, kde se ukazují ve své doposud nejvyzrálejší a nejhravější formě a vyráží na tour. O jejích kvalitách se tedy budete moci přesvědčit sami.

SUNNBRELLA

Projekt londýnského hudebníka a producenta Davida Žbirky, který původně začal jako lo-fi ložnicová popová záležitost, ale brzy byl zvukově posunut ambicióznějším směrem. David bez námahy propletl svou lásku k éterickému shoegaze a dream popu s rytmickými, vintage, ale moderními zvuky inspirovanými taneční hudbou, vše podtržené silnou popovou citlivostí.

LUBOŠ POSPÍŠIL A 5P

Matador české hudební scény s hlasem, který si nespletete prožívá jedno z nejšťastnějších období své více než padesátileté kariéry. Hudební pouť zahájil v roce 1969 a stále častěji se prosazoval s písněmi, které z mateřského souboru vybočovaly a paralelně jezdil po tuzemských sálech sám s kytarou. První sólová deska Tenhle vítr jsem měl rád se v roce 1983 stala bombou. S kapelou 5P v té době vyprodával sály po celé ČR, v roce 2007 došlo k jejímu obnovení a omlazení.

ISLAND MINT

Na pražské scéně působí jako zjevení od roku 2021. Posluchače baví kombinací sunshine popu a garage rocku 60. let s odkazy na devadesátkový shoegaze společně s hřejivým analogovým soundem. Tahle pětičlenná parta už čtvrtým rokem úspěšně přesvědčuje publika českých i zahraničních klubů a festivalů, že slunce opravdu svítí.

BRANKO'S BRIDGE

Trojice mladých hudebníků z Prahy, která mísí zdánlivě vzdálené žánry, zejména psychedelic rock, disco a post punk. Nespoléhají jen na žánrové škatulky a zapojují i zasněné písně s moderní aranží a zvukem. V květnu 2024 vychází jejich debutové album Hobby Horse Cowboy, což doprovodí celorepublikové turné. A my se na ně můžeme těšit také!

IDA THE YOUNG

Podivné kytky, černá rtěnka, hladoví racci, vráskovité ruce ve vaně, sopky a vraždící kovbojové – tohle všechno tvoří svět Ida The Young. Tato mladá plzeňská kapela vyniká jak intimními, přímočarými vokály a podmanivými texty, tak i barvitou instrumentalizací ve které se nebojí mísit žánry. Na svém kontě mají zatím debutové EP Strange Shaped Flowers z roku 2023, kde osobitě kombinuje vlivy folku a Americany. V květnu 2024 vychází jejich druhé EP Silver Thing, na kterém se vydávají elektroničtějším směrem. Kromě přibývajících zkušeností z českých klubů a festivalů se také představili například na slovenském showcase festivalu Sharpe a se svým songem Mr. Pie bodovali v soutěži Startér Radia Wave 2024, kde se probojovali až do finále.

AMETYST

Nejdříve Pekelní Satani, pak Flood of Laser a teď Ametyst. Nová alternativní skupina, kde své síly spojil Ventolin a členové Nejhodnějších Medvídků. Elektro-Kraut. Bruce Haack, Snakefinger, Can, Suicide jsou jejich předky, přichází z jeskyně rock’n’rollové elektro avantgardy. Hrají k tanci a transdimenzionální meditaci. A vytváří hudbu k pozorovatelské poezii Markéty Levínské.

FRANKIE & THE DEADBEATS​

Před pár lety se přesunuli ze zaplivaných lokálů, kde hráli punk a rock’n’roll a rozhodli se dobýt srdce posluchačů a přesvědčit je o tom, že mají rádi country, i když si to nikdy dřív nemysleli. Po prvním albu The Shining přichází kapela s druhým albem The Possibility That Love Is Not Enough, na kterém posunuli svůj přístup ke country zase o kus dál a nástroje obohatili o trubku či banjo, ale třeba taky o ženské vokály. V KAMEN!CI přesvědčí i vás o tom, že country, klobouky, košile a koňáky jsou prostě cool a že se můžete chvíli cítit přímo jako v amer­ick­ém Nashvil­lu.

MÁŘÍ

Písničkářka a vítězka Startéru 2023/2024, která vydala debutové album Léto znovu přijde. Kombinuje zvuky kytar, synthů, elektra a popu s ruchy pražských ulic. Autorské texty jsou výpovědí mladé dívky, která díky autentickému projevu dokáže posluchače vtáhnout do světa dospívání a večerního města. Spoluautorem alba je multiinstrumentalista a skladatel Šimon Keller.

PURPL BOI

Nèro Scartch a jeho nový hudební a vizuální koncept, který si zakládá na žánrové různorodosti. Rozsáhlé kompozice a neopakující se pasáže kolikrát připomínající spíše elektronické symfonie. Po vydání prvního singlu, osmiminutového opusu „PURPL“, vychází celé čtyřskladbové EP s názvem PURPL SUMMR. Mísí se na něm žánry EBM, industrialu, taneční hudby, ale i noisu či psychedelie. Purpl Boi záměrně vměstnává skladby do menších konzistentních celků, kdy každé mini album je pootevřeným okénkem do nejednoznačného nitra osobnosti autora.

.THEMAYREVOLUTION

Elektrizující čtyřčlenná rocková kapela, která je proslulá svým drsným zvukem, vysokooktanovými živými vystoupeními a hlubokými introspektivními texty a uchvacuje publikum fúzí garážového rocku a alternativních rockových vlivů. „.themayrevolution“ čerpá inspiraci od uznávaných kapel jako Cleopatrick, Boston Manor a Highly Suspect a vytváří jedinečnou zvukovou krajinu, která rezonuje s posluchači. Kapela vznikla v roce 2017 v Pardubicích. Razí si cestu jako vycházející síla na poli rockové hudby. Jejich hudba rezonuje s publikem na hluboké úrovni a nabízí katarzní a vzrušující zážitek, který zanechává trvalý dojem. Kapela se i nadále snaží posouvat hranice a vytvářet hudbu, která vyvolává intenzivní emoce a spojuje se s fanoušky po celém světě.

PETROFSKI

Zpěvák a hudební producent Petrofski ve své tvorbě kombinuje ideály osmdesátkového retra, svůdných tanečních temp a moderního popu. Futuristicko-nostalgický zvuk sycený pulzujícími syntezátory dokreslují osobité české texty a emotivní, místy až brutalistický pěvecký projev. Poháněn DIY elánem a inspirován novoromantickým odkazem a estetikou Depeche Mode či Oceánu vlétl po loňském albovém debutu Donkichotský ideály do roku 2024 hned třemi novými singly - Kupidův Šíp, Metropole snů a Frézie, jež jsou lákavým příslibem věcí příštích...

ABAB

Duo pod názvem ABAB se již pět let objevuje na pražské elektronické scéně. Začali soundem, který jim byl v počátku nejbližší a posloužil jako inspirace, kterou přetvořili ve vlastní nenahraditelný a rozpoznatelný zvuk. Přinášením aktuálních hudebních počinů a nepřetržitou selekcí dospěli k vytvoření vlastních tracků, které se snaží vyplnit mezery v hudebním spektru.

BRIGITTE NOIR

Brigitte Noir je přes den moderátorka denního proudového vysílání na Radiu Wave. V noci střídá občanské jméno za hudební alias a vyráží do klubů nebo do vysílání komunitního Radia Punctum. Její set nabízí kombinaci electra, dark disca, acidu či breakbeatu.

ŠATYSVLEČKOU

Je to tak, afterparty do vás opět nahustí tento DJ, který zahraje na festivalu již potřetí! Jiří Popelka neboli ŠatySVlečkou neboli mosh-pop pro všechny bez rozdílu. Jeho DJ sety jsou jako confetti gun plný tracků různých žánrů a propojení hudby, která se zdánlivě propojit nedá.

TADEÁŠ JEZBERA

Mladý písničkář a busker, který si sám píše, zpívá a skládá své autorské písně s doprovodem na kytaru. Ať už na ulici nebo před publikem, vždy opravdu rád.

ŠOUFLŠOU

ŠouflŠou vznikli v roce 2015 z lásky k dixielandu a českým textařům umě kombinujících humor a hru se slovy. Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Jan Vodňanský, Ivan Mládek nebo Karel Plíhal, to jsou jména, kterými se kapelní textař, banjista a frontman Ondra Němeček při psaní nejvíc inspiruje. A vsaďte se, že si na ně během koncertu ŠouflŠou alespoň jednou vzpomenete.

CIGARETTE PILLOWBAG​

Liberecký písničkář Václav Truksa vytvořil pseudonym Cigarette Pillowbag během covidové pandemie, kdy začal i natáčet videa na Youtube. S koncem karantén začal vystupovat na ulicích různě po Evropě. Na začátku roku 2021 vydal svůj debutový singl Meeting disorder, který následovaly další dva singly a také první veřejný koncert s kapelou. V současnosti kapela pracuje na EP, které bude vycházet letos v létě. V plánu má třeba i společný koncert s Lenkou Dusilovou v Jablonci nad Nisou nebo vystoupení na českých festivalech, mezi které patří i KAMEN!CE.

SILNÝ ŘEČI

Unikátní děčínská talk show, která zde má již více jak desetiletou tradici. Moderují Jakub Bureš a Tomáš Kettner.

KARAOKE S BERTEM

Přijďte si zazpívat známé vypalovačky, které pro vás namíchá sám Albert Romanutti z kapely Bert & Friends!

NOVÝ CIRKUS

Hnízdo na nitkách, nonverbální a interaktivní představení pro děti i rodiče, které propojuje vzdušnou akrobacii s fyzickým divadlem. Jaké to je vylíhnout se z vajíčka a poprvé uvidět svět? A jaké to je objevit v sobě touhu naučit se létat? Hnízdo na nitkách je fyzickou bajkou o odvaze opustit bezpečnou máminu náruč, vylétnout z hnízda - vzlétnout za svým snem. Ptačí mládě vypráví o světě zvířat, o překonávání nebezpečí a o bezmezné mateřské lásce. Po představení navazuje dílna, ve které děti mohou zjistit, že když chtějí, tak mají také křídla.

LOUTKOVÉ DIVADLO

Děti si nejen v pátek přijdou na své. Tato roztomilá loutková věž skýtá mnoho překvapení a jednoduchých příběhů. Děti budou moci divadelní představení shlédnout na různých místech ve městě.

ESTRÁDNÍ DECHOVKA CELESTÝNKA

Po celou sobotu bude v restauraci U Slunce připraven program pro starší návštěvníky festivalu. V rámci něho zahraje třeba i tato dechovka!

JÓGA

Tradiční dopolední cvičení jógy v parku Franze Preidla.

VLASTÍK PLAMÍNEK & BOB HOCHMAN

Po celou sobotu bude v restauraci U Slunce připraven program pro starší návštěvníky festivalu. V rámci něho se odehraje i debata a bubenická show známého věštce Vlastíka Plamínka.

PROMÍTÁNÍ FILMŮ

Promítání filmů v Domě kultury po celý den.

TEMATICKÉ DEBATY

Debaty na různorodá témata se zajímavými hosty. Moderuje Vojta Sedláček (CzechCrunch).

AUTORSKÁ ČTENÍ

Relax v parku Franze Preidla.

SPOLEČNÝ BRUNCH

Snídaně je základ dne, dejte si společnou v parku Franze Preidla.

BOJOVKA

SPEED DATING

SOUBOJ V BINGU

Po celou sobotu bude v restauraci U Slunce připraven program pro starší návštěvníky festivalu. V rámci něho proběhne i souboj ve hře BINGO.

VÝSTAVY

TÁBORÁK

Každý večer je pro vás připraven táborák v Hospůdce U Koček, buřty a busking included.